International Museum of Astronomy

Previous Project 123 of 298 Next
 
 

IMOA1435

IMOA - 1435
NTUA (NATIONAL TECHNICAL UNIVERSITY OF ATHENS) Department of Architecture / gr Greece
2 members
Rosalia Kafussi
Labros Kafussis

Project type:
Arquitectura

The idea is to create a system of cracks in the ground, within which will grow the required functions. We chose to place the area of intervention about 6.5 km east of San Pedro de Atacama and 1.5 km from the airport, using the access road as linear core of the network.
The airport was taken into consideration as a strong, clear print on the lunar landscape defining direction and orientation. Seen as a land art element, it became as powerful as to set the direction of our basic alignments in the creation of the network, while taking into consideration accessibility and orientation.
The idea of the oriented crack originated from the need to create a sheltered and secure environment for the users, trying to develop a microclimate within the crack so that conditions are hospitable, within the crack’s boundaries. The microclimate conditions can be regulated by controlled shading roofing, between and below which, through the bottom and boundaries of the crack emerging volumes which harbor the required functions. The users can moves across the system routes among the volumes and receive experiences and sights additionally with acceptable environmental conditions in their milder form.
Essentially, the proposal of intervention could be described with the term b_reach: explained as ground breach ... sky reach.
Walkways receiving functions of exhibition, bring in communication volumes made of concrete, organized around the gap of the crack and the road, offering the user - visitor the contact with the contrast between natural and artificial stone. The volumes are developed in the gap and on the edge of the crack and where necessary they penetrate the walls of and emerge from the natural ground, allowing the insolation and ventilation.
We propose the composition of autonomous cells for observing the sky, which are placed to the south, in a line, with transparency on their roof in order to achieve the widest possible viewing angle. Inside, workshop space and a small residential area enable full hospitality to observers as long as necessary. Over time, is given the possibility of extending the range of cells by adding more cell structures - where it is deemed appropriate, towards the south.
The network, as functions and motions (flows) has the potential of change through time according to the needs, making it evolvable in time and space.

Download files

 
Syndicate content