IE Architecture+ Prize

Previous Project 32 of 60 Next
 
 

IEAP1447

IEAP - 1447
PBSA Düsseldorf / de Germany
1 members
Zarui Martirosyan

Project type:
Cultural Y Espectáculos

The history of Ani is very long and impressive. During the analysis the story has been divided into six stages. In the analysis
it was found that these six stages can be divided into „Foundation“, „Golden age“, „Desolation“, „Oblivion“, „Rediscovery“ and
„Modernity“. Until recently the city was declared closed military area and tours were prohibited but as of now it is open for visits.
From the parking lot a sloping ramp leads to the surface. The ramp is leading right to the entrance of the visitor center. The
visitor thus has two options: Either he can go directly to the lookout tower, or visit the Visitor Center first. The top of the tower
reveals a unique insight into the city and the countryside. The windows in the tower are cut in a manner which offers several view
points: the landscape, the mountains and the city of Ani. It was most important to preserve the structure and inventory of the
city, and to cause as little damage as possible. This was especially taken into account in the positioning and design of the building
complex.
The Centre is located outside the city walls on one of the lowest planes of Ani. As a result, all buildings (except the observation
tower), were constructed very low, so that they remain unnoticed from the highest viewpoint of the city. By using such a
construction approach, a merging between building and landscape is achieved.
The roof of the visitor center is designed in fashion that gives the impression as if it floats. Thus, the roof is a cantilevered
construction. The rooftop of the visitor center is situated 3 meters above the ground. Thus, the upper edge of the finished floor
of the research facility and the visitor center amount to -1.5 m. The research and visitor center are connected by a courtyard.

Download files

IEAP1447
Special mention
 
Syndicate content