Premio IE Arquitectura+

Previous Project 22 of 83 Next
 
 

IEAP1151

IEAP - 1151
UNIVERSIDAD SAN PABLO CEU / es Spain
1 members
DIEGO MANUEL  NOVO MENENDEZ

Project type:
Otros

This project is based on the concrete walls, the reasons are structural, aesthetic and landscape mostly. With this material we are free of limits, and open to all possibilities in the project. This is even better when we combined with other elements or materials such as steel.

Starting without any reference, playing with my own experimentation and discovering my own problems. I try to weave that IMPACT between urban and natural, like a transition between the wetland in and out. This network is used also as a way of closing the building to the hotels area adjacent to the site, always looking for the concrete walls that guide the project's views.

Movement, trying to close to the city and be opening to the wetlands, transition, recreation ...are some of the ideas of the project.
From the first initial idea we have tried to keep the 'plan'. Opening to the wetland, close to the city. Once inside the visitor returns to take control of everything, and he can see the wetland, the rich movement of the project, its spatial sense...

However, once you start the tour througth the building you will feel new and different feelings, with concrete as the main material and the main facade component.

The 21 pieces are orientated depending on needs, with two faces: one screened or translucent and the other with opaque concrete.

The Joining of the differents pieces is always looking for an unique experience, the sensations of the environment and the value of the built element.

A project with different stages defined depending on uses and routes that create it and make its shape. It is created a huge space between the public and the private area, we can get this with the help of the concrete walls that make the building to be constantly opened, in a natural way, to the wetland and its views.

That intermediate space is used as a way to live the project by yourself, as a place where each visitor could move and go throught it freely.

The MOVING movement is achieved in section with roofs in different directions and planes, and with the fragmentation of the buildings. That opacity to the street is reflected in the elevation and is working as a visual enclosure, hiding the museum in the background.

I build concrete walls as the structural base for the most of the project, looking for a visual barrier for the city. The pedestrians from the outside will not be able to see the museum as a whole. While you feel guided by the opaque concrete facades, the visitor will be seeing the galss patios, the metal structure will open the building to the site, and the green walls introduce the wetland into the site and the building.

Download files

 
Syndicate content