Premio IE Arquitectura+

Anterior Proyecto 4 de 83 Siguiente
 
 

IEAP1042

IEAP - 1042
Universidad Politécnica de Valencia (ETSA-UPV) / es Spain
1 miembros
Belén Castelló Ochoa

Tipo de proyecto:
Espacios Públicos

It is proposed to work at Parque Alcosa.

The student is facing a dormitory suburb located 8km away from the city of Valencia in a marginalized and punished area such as Alfafar. Raised in a working class neighbourhood during the sixties, age has taken over it. Nowadays about 10,000 people live there, among which a high level of them are immigrants and seniors. Now, how to regenerate and densify this place meeting their needs?

The interesting thing about not having a design program is that it opens doors to creativity and to deeper thinking, finding various ways to solve the same problem. This final project enriches through the answers found to the raised questions, and these are the ones that make the program.

The municipality of Alfafar is mostly occupied by the Natural Park of L’Albufera, a coastal freshwater lagoon surrounded by rice fields. The shoreline cord separating the lagoon from the sea is known as the ‘Dehesa del Saler’, a Mediterranean pine forest with very characteristic dune topography.

We know the existence of a draft Central Park proposal that develops and exit from the city to the surroundings through a green axis produced by the excavation of the subway. The current economic situation has suspended this plan indefinitely so I propose the reuse of the rails of the current train for it’s transformation into a train-tram, reducing costs significantly while solving simultaneously the communication problems. Next to this new communicating linear park that accompanies the railways in all its way, larger attached green bags emerge from the abandoned plots.

There are several ways to achieve densification of degraded area, numerous ways to restore its attractiveness. There are many famous landmarks of abandoned neighbourhoods where a new green bag gives life back to the area. A park can revitalize the area and raise the quality of life for residents making the environment more attractive.

This is my understanding of the densification of Parque Alcosa. The opening to a nearby park will be a powerful source for the increase of flow of people, improving connections with the city and having a space to evade and enjoy. With this, new opportunity areas able to generate long-term potential change in the city, are detected.

L’Albufera is one of those places where the sea has been losing ground in favour of the land that has been exploited for crops, so if we keep acting the same way, in a few centuries this natural area will not exist. Stormwater parks are areas of flood control and water supply which propose an environmental restoration using a system of subsurface flows, ie, the water collected from the rain flows through the surface or by ducts to reach the wetlands where existing microorganisms, through biochemical processes, carry out a purification treatment before redirecting water into rivers, lakes, fountains… Valencia is a very dry area unprepared for storms so when they arrive the city floods very easily.

This remodelling of infrastructure also affects the surrounding space, which becomes a playground for unifying population with nature. Thus the introduction of a system of collection and reuse of water establishes a low maintenance park, as it manages to generate a highly independent ecosystem.

The landscape is the one that defines the project, where paths go and where water is stored. That is why the topography is a defining element of my project since it classifies each feature and function. The park sinks three meters in respect to the city ground level to encourage the movement of water to its centre and slightly isolate its environment from the urban surroundings. It is divided into areas that organize into a variety of activities: lavender fields, track field, skating and hockey rinks, soccer and basketball fields with stands, marshlands, wetlands, natural dunes, pine forests, playgrounds, tram, cafeteria, research centre of nature, orchard … All together evolving around the gardens and paths.

The fact that the project incorporates elevated walkways is due to two reasons; bridging distances and slopes between dunes and to create viewpoints from which you can appreciate the views of the park. The materials used during the project are concrete and wood due to their weather resistance characteristics. They are contrasting materials but both functionally respond to many possibilities and soil moisture. However it is well known that for a park to meet the needs of its citizens it must include a full maintenance program and budget.

Descargar ficheros

 
Distribuir contenido