International Wildlife Center

Anterior Proyecto 174 de 177 Siguiente
 
 

ACTION-REACTION IWC1446

IWC - 1446
UNIVERSIDAD POLITECNICA DE CATALUÑA, ETSAB / es Spain
1 miembros
Patricia Gortari

Like a drop of water that falls into a lake generates a reaction expanding the water in concentric waves, the heart of the program is that action which produces a series of chain reactions. In this case the generator core of the IWC is the work done by many people to maintain the Kruger National Park. Keeping it clean, chasing furtive hunters, care for injured animals and many other tasks that might go unnoticed by visitors and are actually fundamental.
Therefore, the program is developed in a series of rings that surround this activity and open it to the visitor seeking a more educational than contemplative vision. In the center there are two large patios: one dedicated to animals and the other to vegetation and bird species. Shelter and treatment will be given to animals collected in the park at this patios by the workers and volunteers. Surrounding these patios the first ring is the Action-Reaction Museum that brings visitors as near as possible to the yards, while through exhibition spaces and workshops it exhibits and explains directly the work of employees. This area is completed by a technical support space intended to perform veterinary and surgical interventions. Finally in the outer ring we find the most private uses that have a direct contact with nature. Accommodation for tourists and volunteers, offices and a large terrace that opens to the landscape.
The encounter with the park occurs after this tour inside-out that favors the aim of giving people a different and more enriching experience.
The project is located at the river edge on a platform that, simulating the native traditional construction, is elevated over the terrain. The floor-plan section changes as a consequence of the program and environment.
The section is pushed upwards towards the river becoming a viewpoint and in a lateral to enable a worker’s access to the central patios in the lower level. And it´s pushed downwards at the entry to reach the landscape level.
The façade consist of a series of wooden strips that create different density patterns depending on the areas. This broken façade allows to create outdoor spaces inside the building that at the same time are partially protected by the louvers, it creates a uniform exterior aspect while serving a variety of different situations.

Descargar ficheros

 
Distribuir contenido