IE Architecture+ Prize

Anterior Proyecto 25 de 48 Siguiente
 
 

3APP1130

3APP - 1130
Universidad Politécnica de Madrid / Technical University of Madrid / es Spain
1 miembros
David Fernandez Vega

Tipo de proyecto:
Religiosa

The Galician people have deep-rooted traditions. Even to this day superstitions about death remain strong. Thus, a cemetery that meets the current requirements of contemporary funeral rites is needed. The proposal aims to design the new from the age-old tradition: recover the tumulus as the traditional Galician type of burial system and tailor it to the XXI century.

HOW
Experiencing the ground as a game of presences and absences, matter, and space -the Tumulus versus the excavation or Galician ‘Castros’- but at the same time providing a clear direction. The purpose is to recover not only the valley’s connection to the sea and the former necropolis but also the original access. Ultimately, it is a total return to the origin.

TO WHOM
The proposal is intended mainly for the village neighbours and secondly for the whole of the Galician people, who still maintain a very strong bond with mores and superstitions about death and the funeral rite.

WHERE
The project sits on uncultivated fields full of wild vegetation, which are sited in the grounds of the current cemetery. It is located behind the Romanesque church of A Igrexa, O Grove, which acts as the main meeting point for the area. This cemetery is listed as hallowed ground, an essential requisite in the Galician burial traditions.

WHAT FOR
Taking all of these requirements into account, the objective is to endow the people with a place that holds a close connection with their ancestors and their ancient culture.

FORMALIZATION AND SYNTHESIS
The main concept is linked to Land-Art design. It arises from the conviction that a minimal intervention is enough to fulfill the required needs. Saving the outstanding environment from visual pollution and preserving the natural heritage of the Galician landscape is a clear objective.

The lightness of the construction follows this strategy. The intention is to place the spotlight on the cemetery itself, which will be performed in a natural and barely non-altered environment.

The strategy used on the outside is set by contrast with the strategy used in the interior. The inner space has been conceived taking social aspects into account. For this reason, the hole that pierces the dome does not only respond to aesthetical issues but, when the rain falls, it also works as a transparent division between the relatives and the visitors.

Innovation and design come together in the final shape of the domes. Their irregular form and light curvature required a unique structural analysis due to the fact that this kind of structure is rare throughout architectural history.

Descargar ficheros

 
Distribuir contenido