IE Architecture+ Prize

Previous Project 27 of 33 Next
 
 

6IEAP1097

6IEAP - 1097
German Jordanian University / jo Jordan
1 members
AHMAD ABU SAIF

Project type:
Espacios Públicos

Located in the heart of Irbid’s city center, “Tal-Irbid” (Arabic for “Irbid Hill”) is one of the most important in the area, having played a crucial role in Irbid’s commercial, cultural, and administrative history. Only a small segment of the historical wall that encircled Tal-Irbid since the Early Bronze Age now remains alongside the northern side due to the expansion of the city. However, a variety of physical and socio- economic boundaries still exist between this northern side, where the Irbid Refugee Camp is located, and the rest of Irbid to the south. These boundaries, have served to isolate and exclude the refugee camp to the north from the benefits of urbanity, exacerbating the existing division between the two sides and leaving the camp’s residents at social and economic disadvantage. Moreover, a police station and prison once built on the top of Tal-Irbid have since played a role in discouraging residents of South Irbid from going to the Tal.
Designed to address the physical and socio-economic separation between the north and south parts of Tal Irbid’s historical wall, Al-Tal Urban Park is an urban, architectural and human-oriented project that aims to redefine Tal Irbid’s role as a public space and bridge the gap between the disparate communities on either side of the wall. In connecting the Tal’s existing functions and heritage buildings, and translating the memory of the Tal into three-dimensional spaces and volumes, the Tal becomes an attractive urban node and city center, featuring recreational, cultural, and leisure activities, and resulting in a varied, vibrant urban experience for everyone who calls Irbid home. Through each of its features, the park strives to integrate an essential, but excluded community into city life, which will become even more vibrant in an inclusive space dedicated to creativity, idea-sharing, and skill-building in a modern and tech-driven world.
The project has a two-fold functionality to ensure the efficient and convenient use of spaces. It features an I-Park specializing in enabling and accelerating the growth of the younger generations’ ideas and turning them into startup businesses through its effective incubation facilities, intellectual services and unique events. The park also features facilities open to the public and startup offices designed to benefit both I-Park users and city residents. The rationale of the building is organized based on “public to private” hierarchy. The interior design promotes communication and integration, facilitating the exchange of interdisciplinary ideas and igniting creative sparks, while the exterior architectural character is designed to fit Irbid’s unique context.

Download files

 
Syndicate content